خواص و مضرات گوشت گوسفند

مزایای خوردن گوشت گوسفند را شاید بسیاری از مردم بدانند اما این گوشت به میزان باور نکردنی‌ای از بالاترین ارزش غذایی برخوردار است. گوسفند شاید در نگاه اول شبیه به بز باشد اما تفاوت گوسفند با بز به طور واضح قابل تشخیص است. به طور معمول بدن گوسفند از پشم پوشیده شده و دارای سطح صاف و منظمی نیست اما پوست بزها پوشیده از موهای بلند و یکدست است. با این تفاسیر گوشت بز هم می‌تواند جایگزین خوبی برای گوشت گوسفند باشد اما نمی‌تواند تمام مزایا و طعم گوشت گوسفند را داشته باشد، در ضمن قیمت گوشت گوسفند در بازار از گوشت بز بیشتر است. شاید یکی از دلایل آن سخت‌تر بودن پرورش گوسفند نسبت به بز و مزه بسیار دل نشین و نرمی گوشت گوسفند نسبت به بز است. تمامی گوشت ها از گوشت قرمز گرفته تا گوشت پرندگان که گوشت سفیدبه آنها اطلاق می شود، حاوی میوگلوبین ( حاوی آهن هم و رنگدانه ای است که به گوشت قرمز می دهد) است، اما گوشت گوسفندی و گوساله حاوی غلظت های بسیار بیشتری هستند و از این رو به عنوان گوشت قرمز طبقه بندی می شوند.
ارزش غذایی گوشت گوسفندی بسیار چشمگیر است که طیف وسیعی از مواد مغذی مفید از جمله پروتئین ، چربی های سالم ، ویتامین ها و مواد معدنی است.
چربی این گوشت عمدتا از قسمتهای مساوی چربی اشباع و غیراشباع حاصل می شود و در میان اسیدهای چرب، اسید اولئیک بیشترین غالب است. در مقایسه با سایر گوشت ها ، گوشت گوسفندی دارای مقدار امگا 3 بسیار بیشتری است.در ادامه به مزایا و ارزش غذایی گوشت گوسفند می‌پردازیم.

گوشت گوسفندی

۱. انرژی بالا (هر ۱۰۰ گرم گوشت، ۲۰۶ کیلوکالری دارد)

از مزایای گوشت گوسفند می‌توان به پر انرژی بودن آن اشاره کرد. کبد گوسفند از جمله قسمت‌های پر انرژی آن است. این موضوع را می‌توان در محتوای کالری نیز مشاهده کرد. هر ۱۰۰ گرم گوشت گوسفند حاوی ۲۰۶ کیلو کالری است. توجه داشته باشید که هر انسان بالغ به طور تقریبی به ۲۰۰۰ کالری نیاز دارد. مصرف کالری می‌تواند در فعالیت‌های روزانه، استقامت بالا و کاهش خستگی هنگام فعالیت بدنی به کمکتان بیاید.

۲. پروتئین بالا (هر ۱۰۰ گرم گوشت، ۱۷.۱ گرم پرتئین دارد)

این راز بسیار مهمی نیست، گوشت حیواناتی چون گاو و گوسفند دارای پروتئین بالایی هستند که برای بدن بسیار مفید است. هر ۱۰۰ گرم گوشت گوسفند دارای ۱۷.۱ گرم پروتئین است. این مقدار پروتئین برای کسانی که می‌خواهند بدن ماهیچه‌ای داشته باشند، بسیار به کار می‌آید. از مزایای پروتئین در بدن می‌توان به ایجاد و افزایش توده عضلانی، اتصال چربی، هضم غذا، ایجاد قدرت و انرژی در بدن اشاره کرد.

۳. کلسیم بالا (هر ۱۰۰ گرم گوشت ۱۰ میلی گرم کلسیم دارد)

یکی دیگر از مزایای گوشت گوسفند، وجود کلسیم در آن است که برای بدن بسیار لازم و مفید است. وجود کلسیم در گوشت گوسفند به حفظ سلامت استخوان، تقویت استخوان‌ها، جلوگیری از اختلالات و ناهنجاری‌های استخوانی کمک می‌کند. مقدار کلسیم در هر ۱۰۰ گرم گوشت گوسفند ۱۰ میلی‌گرم است.

گوشت گوسفندی

۴. فسفر (هر ۱۰۰ گرم گوشت ۱.۹۱ میلی گرم فسفر دارد)

گوشت گوسفند نیز دارای مقدار زیادی فسفر است. درست مثل کلسیم، محتوای فسفر در گوشت گوسفند، بسیار مفید بوده و برای سلامتی، به خصوص سالم سازی استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان بسیار مفید است. مقدار ۱.۹۱ میلی گرم فسفر در هر ۱۰۰ گرم گوشت می‌تواند نیاز بدنتان به فسفر را تامین کند.

۵. ویتامین B۱ (هر ۱۰۰ گرم گوشت ۰.۵۱ میلی گرم ویتامین B۱ دارد)

چه کسی می‌گوید که ویتامین در گوشت قرمز وجود ندارد؟ ما باید بدانیم که گوشت گوسفند دارای مقدار قابل توجه‌ای از ویتامین B به خصوص ویتامین B۱ است. از ۱۰۰ گرم گوشت گوسفندی که مورد آزمایش قرار گرفته، میزان ۰/۱۵ ویتامین B۱ کشف شده است. البته درست است که این میزان مقدار خیلی کمی است. با این حال ویتامین B۱ موجود در گوشت گوسفند بسیار مفید است، این ویتامین به فرایند اکسیداسیون، افزایش انرژی در بدن، حفظ انعطاف پذیری، بالا بردن استقامت بدن، همچنین از پوسته پوسته و خشک شدن پوست جلو گیری می‌کند.

6. سلنیوم (هر ۱۰۰ گرم گوشت ۷.۰ میلی گرم سلنیوم دارد)

گوشت‌های قرمز به خصوص گوشت گوسفند حاوی سلنیوم هستند. سلنیوم موجود در گوشت گوسفند می‌تواند به تولید آنتی اکسیدان‌های مفید در بدن کمک کند. با وجود سلنیوم در گوشت گوسفند بدن می‌توان به مبارزه با رادیکال‌های آزاد بپردازد و همچنین بدن انسان را از خطر ابتلا به بیماری‌های خاص حفظ کند. با وجود سلنیوم در بدن پوستی بهتر و اندامی سالم تری خواهیم داشت.

گوشت گوسفندی

۷. ویتامین B۲ ( هر ۱۰۰ گرم گوشت ۰.۲ میلی گرم ویتامین B۲ دارد )

گوشت گوسفند و گوشت بز به طور معمول دارای ویتامین B۲ یا همان ریبوفلاوین شناخته شده هستند. ویتامین B۲ دارای مزایای زیادی برای بدن است. وجود این ویتامین برای حفظ سلامت استقامتی و عصبی، سالم ماندن چشم و هر چیز مربوط به سیستم بینایی، بهبود سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از زخم‌های لب، به بدن ما خدمت می‌کند.

۸. ویتامین B۱۲ (هر ۱۰۰ گوشت ۲.۳ میلی گرم ویتامین B۱۲ دارد )

گوشت گوسفند حاوی ویتامین B۱۲ است. وجود این ویتامین برای سلامتی بسیار ضروری است. این ویتامین به سیستم عصبی بدن کمک می‌کند و باعث تشکیل گلبول‌های قرمز، جلوگیری از کم خونی، افزایش استقامت و سلامت جسمی بدن می‌شود.

9. منبع عالی آهن  Heme
بسیاری از غذاهای مختلف حاوی آهن هستند، با این حال ، همانطور که قابلیت هضم پروتئین متفاوت است،  آهن نیز به یک شکل ساخته نمی شود و زمانی که نوبت به هضم و جذب می رسد، آهن هِم حرف اول را می زند.
در واقع ، ما می توانیم تقریباً 15-35٪ آهن هم (که در غذاهای حیوانی یافت می شود) جذب کنیم ، اما این میزان جذب برای منابع غیر همی آهن (غذاهای گیاهی) به 10-15٪ کاهش می یابد.

خواص گوشت گوسفندی
10. گوشت گوسفندی حاوی مقدار قابل توجهی کراتین است
به طور واضح ، کراتین می تواند به تقویت استقامت عضلانی ، قدرت و – به طور بالقوه – توده عضلانی کمک کند، به همین دلیل در بین ورزشکاران محبوب است.
در حالی که مکمل های کراتین بسیار محبوب هستند اما این ترکیب به طور طبیعی در غذاهای مختلف نیز یافت می شود
گوشت قرمز به ویژه گوشت گوسفندی مهمترین منبع غذایی کراتین است که تقریباً 300-500 میلی گرم در 100 گرم دارد.

11.  منبع گلوتاتیون “آنتی اکسیدان اصلی”
از گلوتاتیون به عنوان “آنتی اکسیدان اصلی” یاد می شود، زیرا نقش مهمی در محافظت از سلامتی و سیستم های دفاعی آنتی اکسیدانی داخلی ما ایفا می کند.
بدن ما ترکیب گلوتاتیون را از طریق اسیدهای آمینه سیستئین ، اسید گلوتامیک و گلیسین تولید می کند.
با این حال ، تحقیقات نشان می دهد که مصرف منابع خارجی مانند غذا می تواند مزایای بیشتری داشته باشد. گوشت گوسفندی  حاوی گلوتاتیون و هر سه اسید آمینه ای است که بدن ما برای سنتز گلوتاتیون به داخل بدن نیاز دارد.

12. گوشت گوسفندی حاوی اسید لینولئیک مزدوج  (CLA) است
گوشت گوسفندی دارای منبعی از اسید چرب ترانس-چرب طبیعی CLA است.
اما نباید  نگران نام “چربی ترانس” باشید زیرا نسخه طبیعی موجود در غذاهای حیوانی بسیار متفاوت از چربی ترانس مصنوعی است  زیرا حتی ممکن است مزایای سلامتی نیز به همراه داشته باشد.
به عنوان مثال ، یک متاآنالیز از 18 آزمایش کنترل شده نشان می دهد که مکمل با CLA جدا شده “باعث کاهش چربی در انسان می شود، همچنین تحقیقات نشان می دهد که افراد با سطح بافتی بالاتر CLA خطر ابتلا به حملات قلبی را کاهش می دهند.
با این حال ، همبستگی لزوماً علیت برابر ندارد. برای نشان دادن این نکته ، افرادی که سطح بالاتری از CLA دارند احتمالاً گوشت و لبنیات بیشتری (و احتمالاً کربوهیدرات تصفیه شده کمتر) مصرف می کنند.
در هر صورت ، گوشت گوسفند از نظر هر نوع گوشت دیگر از نظر CLA غنی تر است و تقریباً حاوی 4 – 19.0 میلی گرم CLA در هر گرم محتوای چربی است.

13. منبع چربی های سالم
چربی خوب یک قسمت اساسی و سالم در رژیم غذایی انسان است. دو اسید چرب خاص در گوشت گوسفند وجود دارد که برای سلامتی مهم هستند:
امگا 3: گوشت حیوانات پرورش یافته در مرتع دارای مقادیر مشابهی از اسیدهای چرب امگا 3 ضد التهاب است.
اسید اولئیک: این اسید چرب اشباع نشده یکی از مهمترین چربی ها است و به طور گسترده ای به عنوان چربیدر روغن زیتون شناخته می شود. تحقیقات به طور مداوم اسید اولئیک را با کاهش سطح التهاب و نشانگرهای سلامتی بهتر مرتبط می کند.

 

مضرات مصرف گوشت گوسفندی

نگرانی های زیادی در مورد  این گوشت وجود دارد  اما هیچ چیز نگران کننده ای وجود ندارد.
1. خطر گوشت قرمز و سرطان
برای شروع ، طیف وسیعی از داده های اپیدمیولوژیک (مشاهده ای) نشان می دهد که گوشت قرمز ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهد.

با این حال ، هیچ دلیل قوی برای این امر وجود ندارد و عوامل مخدوش کننده زیادی وجود دارد.
2. گوشت حاوی کلسترول است
برخی از افراد هنوز نگران میزان کلسترول در محصولات حیوانی هستند که به دلیل ده ها سال اخطار نسبت به کلسترول در رژیم غذایی هشدار داده شده است.
با این حال ، بررسی دقیق سیستماتیک و متاآنالیز نشان داده است که کلسترول در رژیم غذایی ماده مغذی نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *